Dimarts, novembre 19, 2024
Actualitat

ABRIL PLUJÓS

Aquest abril, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, ha sigut globalment plujós al Pirineu Oriental, per bé que ha tingut unes condicions molt contrastades durant la primera i la segona quinzena del mes:

  • La primera meitat de l’abril ha sigut de temps anticiclònic, amb masses d’aire càlid provinents de l’Àfrica que han portat un parell de glopades de calor importants per l’època. Això s’ha traduït a Masella amb temperatures per sobre de la mitjana climàtica i poques precipitacions a la Cerdanya durant les dues primeres setmanes d’abril. Malgrat que les condicions meteorològiques fossin desfavorables per garantir la qualitat i la quantitat de neu hem mantingut les instal·lacions obertes fins el diumenge 14 d’abril. Bona prova de la suavitat tèrmica a Masella va ser en el comiat en banyador, del darrer dia de la temporada, en què els esquiadors anaven molt lleugers de roba.

 

  • La segona meitat del mes, en canvi, el temps ha fet un gir de 360º. Han sigut unes setmanes marcades per la retirada de l’anticicló cap a l’Atlàntic que ha afavorit un canvi de masses d’aire, amb l’arribada del fred i amb precipitacions per sobre dels 150 l/m2 a tot el Pirineu Oriental. Amb la particularitat que les precipitacions han sigut en forma de neu abundant per sobre dels 1800 m. Prova d’això és que alguns esquiadors de muntanya han tornat a esquiar des de Coma Oriola fins el cim aprofitant el mantell continu de neu fins a la Tosa-2535 m. Les darreres setmanes de l’abril a Masella han sigut fredes, amb temperatures mínimes de fins a -10ºC per Sant Jordi a la Tosa i amb molta precipitació, amb nevades i pluges especialment abundants del 26 al 30 d’abril.

BONA NOTÍCIA PER LES RESERVES D’AIGUA DEL PIRINEU ORIENTAL

Les pluges i nevades de Masella i, per extensió al Pirineu Oriental, són molt bona noticia per pal·liar la sequera que viu Catalunya, en primer lloc, pels boscos, prats i pastures d’alta muntanya; en segon lloc, per les reserves de les conques hidrogràfiques de l’Ebre (riu Segre en el cas de la Cerdanya) i conques internes (rius Ter i Llobregat en el casos dels massissos del Puigmal, la Tosa, Cadí i Moixeró) amb la xarxa fluvial que alimenten els embassaments principals de Catalunya; i, en tercer lloc, perquè representen una aportació als aqüífers de la Cerdanya i als llacs d’emmagatzematge que permeten incrementar les reserves per la producció de neu, d’una aigua que després tornarà a la natura un cop fosa la neu de les pistes la primavera vinent. Ara caldrà observar com evoluciona el temps aquesta primavera-estiu per veure si finalment deixem enrere la sequera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *